Κυριακή 28 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχέδιο ολομέτωπης επίθεσης κατά εργασιακών δικαιωμάτων

Το ΚΚΕ προτείνει την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης
Το ΚΚΕ προτείνει την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης
Πλήρως επεξεργασμένο σχέδιο για την κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων θέτει σε εφαρμογή τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση, κινούμενη στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής της ΕΕ.

Συνεπής με τις προεκλογικές διακηρύξεις ο Κ. Καραμανλής επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματος των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, πασχίζοντας ταυτόχρονα να αποδείξει ότι παραμένει ο πιο ικανός και αποτελεσματικός διαχειριστής της κυρίαρχης πολιτικής.

Η πρώτη «δόση» των έμμεσων φόρων που ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα δεν είναι παρά ένα μικρό τμήμα των «μεταρρυθμίσεων» που θα υλοποιηθούν ακόμα και μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φρόντισε την περασμένη Παρασκευή να υπενθυμίσει τις προαναγγελίες που είχε κάνει πριν τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός αναφορικά με τις «διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», δίνοντας μια σαφή γεύση για τη νέα σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση. Στην πρώτη γραμμή οι ανατροπές σε ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, που επιταχύνονται μετά και την τελευταία έκθεση της Κομισιόν που, μεταξύ άλλων, υποδεικνύει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό τομέα στο όνομα της «εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών» των κρατών - μελών, που βούλιαξαν μετά τα πακέτα διάσωσης και στήριξης των τραπεζών και των μονοπωλίων.

Από κινητοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την κατάργηση όλων των διοδίων και την ελεύθερη κίνηση σε όλους τους οδικούς άξονες
Από κινητοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την κατάργηση όλων των διοδίων και την ελεύθερη κίνηση σε όλους τους οδικούς άξονες
Η σφαγή στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, η κατακρεούργηση των αναπηρικών συντάξεων, η παράταση του εργάσιμου χρόνου ειδικά για τις γυναίκες στο δημόσιο τομέα, βρίσκονται στις άμεσες προτεραιότητες του κυβερνητικού επιτελείου. Οπως είπε ο εκπρόσωπος είναι υπόθεση των επόμενων μηνών.

Το άλλο μέτωπο είναι η ενθάρρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η «αειφόρος» κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, η κυβέρνηση πριμοδοτεί την κατάργηση των θέσεων μόνιμης και σταθερής εργασίας, τόσο με την ανοιχτή υποστήριξη της εκ περιτροπής εργασίας που προωθούν οι εργοδότες, όσο και μέσω των διαφόρων «πακέτων» αντιμετώπισης της ανεργίας, μέσω των οποίων δεν πρόκειται να δημιουργηθεί ούτε μία θέση μόνιμης και σταθερής εργασίας! Σε κάθε περίπτωση, μόνο τυχαίες ή σπασμωδικές δεν είναι οι κινήσεις και τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, αφού τα πάντα είναι ενταγμένα και υπηρετούν το στρατηγικό στόχο που έθεσε και η τελευταία σύνοδος κορυφής της ΕΕ για την απασχόληση: «την προετοιμασία των αγορών εργασίας των κρατών μελών της ΕΕ για ανάπτυξη, στην περίοδο εξόδου από την κρίση».

Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι ταυτόχρονα με την κλιμάκωση της επίθεσης κατά των εργασιακών δικαιωμάτων, η κυβέρνηση εντείνει τα μέτρα κατά των μεταναστών, ενώ φροντίζει να ενισχύει τους μηχανισμούς παρακολούθησης και καταστολής των λαϊκών αγώνων. Από την άποψη αυτή, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η ατζέντα «ασφάλειας του πολίτη» που παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας. Μετά από το τρομο-νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της κουκούλας, ακολουθεί το νομοσχέδιο για την «ταυτοποίηση» (διάβαζε φακέλωμα) των καρτοκινητών, το νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου στις τηλεπικοινωνίες, νομοσχέδιο για τη δημιουργία τράπεζας DNA, για την ανεξέλεγκτη λειτουργία των χαφιεδοκαμερών, αλλά και τα μέτρα κατά των μεταναστών. Με τα αυταρχικά αυτά μέτρα η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει την εντύπωση πως κάνει ό,τι μπορεί για την «ασφάλεια του πολίτη», ενώ την ίδια στιγμή κατεδαφίζει τα «στηρίγματα» της πραγματικής ασφάλειας του εργαζόμενου: τη σταθερή και μόνιμη εργασία, την ουσιαστική προστασία απέναντι στην ανεργία, δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία, κ.ο.κ. Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη απόδειξη για το ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, δεν ενδιαφέρεται για την «ασφάλεια του πολίτη», είναι η απόρριψη της πρότασης νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη λήψη μέτρων προστασίας του λαϊκού εισοδήματος.

Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε την περασμένη Πέμπτη τη φοροεπιδρομή ενάντια στο πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, επιχειρώντας να φορτώσει στις πλάτες τους την οικονομική κρίση, στη Βουλή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέρριπταν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος και την κατάργηση της έμμεσης φορολογίας. Πρόκειται για μια καθαρά ταξική επιλογή, που επιβεβαιώνει το βαθιά αντεργατικό αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής των δυο κομμάτων και του συστήματος το οποίο υπηρετούν. Η πρόταση του ΚΚΕ καλλιεργεί «τη λογική να συγκρουστεί ο εργαζόμενος με τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών». Οι στόχοι πάλης του ΚΚΕ, συνδέονται με μία άλλη προοπτική, της αμφισβήτησης, σε πρώτη φάση, αλλά, ταυτόχρονα, της ανατροπής του κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Τα μέτρα τα οποία προτείνει σήμερα το ΚΚΕ και εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική του, καμία κυβέρνηση, ούτε η σημερινή, ούτε οι προηγούμενες, ούτε φιλελεύθερου ούτε σοσιαλδημοκρατικού χαρακτήρα ή κεντροαριστερές, μπορεί να τα υλοποιήσει. Δε θέλουν και δεν μπορούν να τα υλοποιήσουν και ο μόνος που μπορεί να επιβάλει τα μέτρα αυτά να υλοποιηθούν είναι το εργατικό και λαϊκό κίνημα μέσα από την πάλη.

Αυτοί οι στόχοι απευθύνονται στο λαό και στους εργαζόμενους, καλώντας τους να συγκρουστούν με τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και να μπορέσουν από καλύτερες θέσεις να οργανώσουν την πάλη τους αμφισβητώντας την ουσία της σημερινής πολιτικής, προβάλλοντας μια άλλη προοπτική. Το ΚΚΕ λέει καθαρά ότι πρέπει να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο και η μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία.

H πρόταση νόμου του ΚΚΕ προβλέπει:

  • Κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο αγροτικής κίνησης.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης και Υγείας, στα οικιακά τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, ύδρευσης και αποχέτευσης. Με αποφάσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, η κατάργηση του ΦΠΑ μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
  • Η κίνηση όλων των τύπων των οχημάτων σε όλες τις οδούς ανεξαρτήτως του όποιου χαρακτηρισμού τους (ενδεικτικά δε στις εθνικές οδούς, στους αυτοκινητοδρόμους και στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας) είναι ελεύθερη, καταργούμενων των τελών διοδίων ή όπως αλλιώς ήθελε ονομαστεί οποιοδήποτε αντίτιμο για τη διέλευσή τους και κίνησή τους επ΄ αυτών.
  • Κάθε άλλη διάταξη, αντίθετη προς τις διατάξεις του παρόντος καταργείται.

Π.Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μονιμοποιούνται τα δήθεν προσωρινά μέτρα(2020-12-05 00:00:00.0)
Προνόμια και χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, «επιβαρύνοντας» την Υγεία του λαού(2019-10-16 00:00:00.0)
Σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση(2018-08-01 00:00:00.0)
Μαύρες μεταρρυθμίσεις(2012-11-29 00:00:00.0)
Καμιά παραβίαση της Σύμβασης(2009-04-01 00:00:00.0)
Νομοσχέδιο των ταξικών φραγμών και της υποβάθμισης(2008-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ